sobota, 16 lutego 2013

Oczyszczanie krewetek - fotorelacja

Krewetka jaka jest każdy widzi :)
Uwaga! One też na nas patrzą ;)

 Przedstawiam etapy oczyszczania, obierania krewetek.

1. Oderwać lub odkroić głowę.


 2. Zdjąć pancerzyki na całej długości krewetki.


 3. Usunąć odnóża. Ja odrywam również ogon.


 4. Rozciąć wzdłuż brzuszka od środka, 
bardzo delikatne, malutkie nacięcie. 
Usunąć wnętrzności - taką czerwoną niteczkę.


 5. Rozciąć wzdłuż po zewnętrznej części, usunąć wnętrzności.


Prawda, że proste?


Z przykrością stwierdzam, że podejrzewam, iż w sprzedaży dostępne są krewetki z pominięciem faz oczyszczania nr 4 i 5 . Może się mylę...

10 komentarzy:

  1. No to już wszystko wiem. Post bardzo przydatny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam i nie mam zamiaru jesc tego dla mnie to robaki (choć post dla miłośników przydatny) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przydatny post, choć za krewetkami nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To już wiem jak się rozprawić z tymi pysznymi maleństwami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam krewetki,ale trzeba mieć cierpliwość:D

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, bardzo dziękuję za ten post! może wreszcie odważę się przygotować krewetki! zawsze miałam właśnie obawy "rozbieraniowe" Pozdrawiam A.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka tam cierpliwość trzeba mieć one się szybko robią 2 lub 3 minutki smażenia i gotowe :))
    Chyba że trzeba je oczyścić to tak :))))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Troszkę przerażająco to wygląda hehe :DD
    Zapraszam na sobotniego posta :3

    OdpowiedzUsuń