środa, 6 lutego 2013

Domowy smalec zwany też dżemem ze świnki ;)


Do zrobienia smarowidła natchnęło mnie to, co zobaczyłam i przeczytałam na stronie:http://www.muzeum.kurpie.com.pl/
 
Składniki:
70 dag słoniny bez skóry
2 jabłka
 2 nieduże cebulki
1 łyżka majeranku
pół łyżeczki soli
Słoninę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i stopić na wolnym ogniu. Trwa to około 1-1,5 godziny.
 Pod koniec tego czasu obrać i pokroić w kostkę jabłka i cebule.
Stopiony płyn przelać przez sitko do wybranego naczynia, ja użyłam słoika.
Do stopionej słoninki zaraz dodać pokrojone w kostkę 2 cebule i 2 jabłka. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Gdy masa zacznie zastygać, mieszać jeszcze kilkakrotnie, aby wszystkie składniki równomiernie się rozłożyły.

15 komentarzy:

  1. Tak!! I jeszcze z ogórkiem!!

    OdpowiedzUsuń
  2. moi rodzice byliby zachwyceni:) ja nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja babcia też sama robi smalec, ale on się nadaje tylko do smażenia-nie smakuje mi np na kanapce. Nigdy nie zapomnę jak byłam kiedyś w skansenie i jadłam taki jeszcze ciepły, robiony staropolskim sposobem chleb na zakwasie ze smalcem...no niebo w gębie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama robi taki sam, świetne zdjęcia:)
    Dziękuje i również obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię nic co jest tłuste, ale smalec mojego taty ze skwarkami wprost uwielbiam! :) A zdjęcia przypomniały mi mój pobyt w skansenie w Olsztynku, gdzie na stoiskach sprzedawali pajdy ze smalcem i ogórkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. domowy smalec+ogórek małosolny=pyyyychaaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetytu narobiłaś, smakowicie wygląda!!! pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam!! Ale nie robię z jabłkiem:) Również dodaję majeranek i czubricę:) Zjadłabym....

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę w końcu zrobic ten smalec z jabłkiem.

    OdpowiedzUsuń
  10. czasami zjem, ale w dzieciństwie to pochłaniałam go kilogramami;D ale najlepszy właśnie domowy!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam :) Uwielbiam smalec, a najlepszy jest w Ustroniu pod Czarcim Kopytkiem :)

    OdpowiedzUsuń