niedziela, 4 listopada 2012

Jabłka prażone na zimę

Nie lubię przetartego musu z jabłek. Zdecydowanie wolę rozgotowane jabłka w kawałkach z dodatkiem przypraw. Zimą do naleśników lub na kanapki smakują doskonale.

Składniki:
wiadro jabłek
1,5 szkl. wody
opakowanie cynamonu
opakowanie cukru waniliowego
2 szkl. cukru

Jabłka po obraniu pokroić na cząstki, dodać pozostałe składniki. Gotować około 15 minut, aż utworzy się papka, a kawałki jabłek będą nadal widoczne. Przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 20 minut.



6 komentarzy:

  1. a ja lubię i mus i kiedy jabłka zostają w kawałkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie domowe jabłka, idealne do szarlotki na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kruszynko i Kingo, macie rację, do ciast idealne, ale tez do ryżu, naleśników i na kanapki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Babcia mojego lubego takie robi! Używam do naleśników i pałaczuje same jak mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń