środa, 3 października 2012
Domowe tzatzyki
400 ml jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
1 ogórek - wąż
odrobina soli
Ogórek obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na godzinę przed podaniem.
Uwielbiamy ten sos do kiełbaski z grilla, pieczonych mięs, duszonych żeberek. Odkąd zaczęłam robić w domu, już nigdy nie kupiłam gotowego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja też się w nim zakochałam ;)
OdpowiedzUsuńoryginalne grackie tzatzyki mówi ze ogórek kroimy w kostkę ;)
OdpowiedzUsuńchoć sama czasem też tak robię
Wiem Dusiu, czasem kroimy czasem ucieramy, tym razem córka robiła :)
UsuńA ja dodaje jeszcze kapary i bazylie i miksuję wszystko w blenderze:D Ciekawe co by na to powiedział rodowity Grek;D ważne, że smakuje, co nie?;)
OdpowiedzUsuńAle mi smaczku narobiłaś. Może następnym razem tak zrobię :)
UsuńSuper sos, chętnie go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń