Cukinia ala ananas
2-3 kg cukinii
1,5 szkl. cukru
Zalewa:
3 szklanki wody
2 łyżeczki cukru waniliowego
skórka z 1 cytryny pocięta na paseczki
10 goździków
pół łyżeczki cynamonu
Cukinię obrać, pokroić w kostkę, włożyć do miski, zasypać cukrem.
Składniki zalewy zagotować, zalać cukinię, odstawić na noc.
Następnego dnia wkładać kawałki cukinii do słoików, do każdego
wyłowić po kawałku skórki cytrynowej i 2 goździki.
Składniki zalewy zagotować, zalać cukinię, odstawić na noc.
Następnego dnia wkładać kawałki cukinii do słoików, do każdego
wyłowić po kawałku skórki cytrynowej i 2 goździki.
Pasteryzować ok. 5 minut.
Tak przygotowana cukinia przypomina w smaku ananasa z puszki,
można ją wykorzystać do deserów, galaretki, ciast, naleśników.
Też ją robię i bardzo lubię. Idealna na zimę;))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
Słodka, nie wszyscy wierzą, że to cukinia :)
Usuńjak ładnie to wygląda, dałabym sie nabrac ze to ananas :)
OdpowiedzUsuńPodobnie smakuje. Na biszkopcie z galaretką wygląda jak ananas.
UsuńŁadnie wygląda, też się nabrałam :)
OdpowiedzUsuńWitam . Mam pytanko czy może być kabaczek
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, choć nigdy nie robiłam z kabaczkiem :)
Usuń