niedziela, 16 września 2012
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane mogłabym jeść codziennie :)
Przygotowuję:
6 dużych ziemniaków
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczi soli
1 cebulę
olej do smażenia
kwaśną śmietanę
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać jajka, mąkę i sól. Dokładnie wymieszać. Smażyć na silnie rozgrzanym oleju. I oto cała filozofia robienia placków ziemniaczanych.
U nas podaje się z kwaśną śmietaną, niektóry jedzą z cukrem, inni z dowolnym sosem.
Jadłam też z kapustą kiszoną jako dodatkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam placki ziemniaczane ;)
OdpowiedzUsuńJa też, Kruszynko :)
Usuńwypróbuj z dodatkiem cukini :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za radę, akurat jeszcze mam na działce :)
UsuńJa również kocham placuszki ziemniaczane! ;))
OdpowiedzUsuń