Potrzebujemy:
ok. 3 szklanek ziemniaków
1 jajko
2 - 3 łyżeczki zieleniny ( koperek, pietruszka, szczypiorek, rozmaryn)
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
sól do smaku
Ziemniaki należy utłuc lub przepuścić przez maszynkę, dodać sól, jajko i posiekaną zieleninę, dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej, smażyć do zarumienienia.
Można polać sosem pieczarkowym i podawać z dowolną surówką.
Nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńKruszynko, polecam. Nawet dziecko szybko przygotuje, a smakują wszystkim.
OdpowiedzUsuńA ja zawsze dodaje jeszcze starty żółty ser.A do tego sos czosnkowy.
OdpowiedzUsuńNie robiłam tak jeszcze. Następnym razem wypróbuję według Twojej rady :)
UsuńJa pamiętam jak mama dawała jeszcze posiekaną cebulkę i pokrojoną w małą kostkę kiełbasę. Hmmmmm pychota :) chyba zrobię na obiad
OdpowiedzUsuń