Jak śliwka w ... ocet
Potrzebujemy:
3 kg śliwek węgierek
6 szkl. wody
1,5 szkl.octu
1 szkl. cukru
Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki. Układać w słoikach.
Zagotować wodę z cukrem i octem.
Uzupełniać słoiki gorącą zalewą, pasteryzować ok.15 -20 minut.
Dobry dodatek do wędlin i mięs.
Tak wyglądała nasza śliwa 2 tygodnie temu :)
ja robiłam gruszki w occie, pycha ;)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam, są nawet lepsze od śliwek.
Usuńa pozniej taka sliweczka hop do miesa np! :)
OdpowiedzUsuńJa też robiłam! Uwielbiam śliwki w occie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLubię śliweczki, od trzech dni się nimi zajadam :)
OdpowiedzUsuń