piątek, 21 września 2012

Gruszki w syropie

Jedno pracowite popołudnie i kilkanaście słoików gruszek z syropie.

Wykorzystałam:
wiaderko gruszek
1,5 kg cukru
5 litrów wody
2 cytryny
1 łyżkę goździków

Gruszki obrać, pokroić na połówki, wydrążyć i zamoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, aby nie ściemniały.
W tym czasie przygotować syrop
 - na litr wody dodać ok. 30 dag cukru. 
Cząstki owoców układać w słoikach, do każdego dodać po 2 goździki i kawałeczek skórki z cytryny, zalewać syropem. Pasteryzować około 15 minut.


Jest to świetny dodatek do deserów, naleśników, ryżu. Z syropu zrobimy zimą smaczny kompot.

Pochwalę się naszą gruszą :) W tym roku obrodziła jak nigdy :)


7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. No proszę, to już jest nas dwie :)

      Usuń
    2. dolaczam sie i ja wraz z moja mama! :)

      Usuń
    3. Pozdrawiamy Ciebie i Mamę :) Przepis znam od mojej mamy, sama przekażę córce...

      Usuń
  2. Oj uwielbiam! Niestety część moich gruszek nie przezyła dzisiejszej podróży pociągiem i zostało ich niewiele, wiec na stworzenie słoika z gruszkami w syropie zdecydowanie za mało:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Gruszki na surowo też mają super smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super gruszki, które uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń